כשמסתכלים על אמזון כחברה, אולי הדבר הכי מפחיד בה הוא-שהיא אינה צפויה, ולא בהכרח מתנהגת כמו שאר התעשיה או יותר נכון התעשיות שבהן היא פועלת. מגרש המשחקים של אמזון מלא בפניות לא צפויות, אשר הרבה פעמים מייצרות טלטלה בתעשיות שלמות. על פי ההערכה שנת- 2019 תהיה השנה בה תכנס יותר בהירות לאסטרטגית אמזון בכל הקשור למזון, ויכול להיות שגם תיווצר הבנה ברורה יותר לציבור ולאנליסטים כיצד היא בפועל יכולה להשפיע על מגזר זה.
המהלכים שאמזון צריכה לעשות על מנת ליצב את עצמה בעולם המזון, דורשים ממנה לעשות שינויים הכוללים איחוד בין מותגים כמו- Whole Foods ואמזון פריים על מנת ליצור בהירות בעיני הצרכן ובכך להרוויח אותו כלקוח חוזר, אמזון למשל יכולה לקרוא לעולם המזון בכללותו בין אם באון או באוף ליין- ‘Prime Grocery by Amazon’ ובכך לחזק את הנוכחות שלה והתדמית.
בנוסף, כפי הנראה היא תייצר שיפורים טכנולוגים משמעותיים ותציג פיתוחים חדשים, פורמאטים של חנויות בצורה אחרת ממש כמו ש-Amazon Go דחף לשיפט בתעשית הקמעונאות ולדרך שבה אנחנו חושבים עליה. ואולי יותר חשוב וגם משפיע על הרווחיות– אמזון תעבוד על פי ההערכות על- פורמאטים חדשים של הפצה ושרשראות אספקה כמו גם מודלים מעודכנים, אלו יכולים להעלות את הפרודוקטיביות ולהגביר את היכולת לקבוע מה המגוון שצריך להיות מוצג.
מקום נוסף בו אמזון יכולה להשתכלל, הינו הכנסת חלק מהטכנולוגיות של-Amazon Go לתוך הסניפים של וול פוד מרקט- זו לא משימה פשוטה, אבל במידה ותצליח היא תוכל לפשט את המורכבות של החנות ולהוזיל עלויות. הסיבה שהמשימה אינה פשוטה נשענת על כך שכיום הטכנולוגיה לא מסוגלת להתמודד עם מוצרים בתפזורת, ואינה מסוגלת להתמודד במקומות שיש בהם מעברים וחפצים המסתירים את המוצרים.
חשוב להדגיש, בגזרת המזון באופן כללי- שאמזון עושה ממש את צעדיה הראשונים, וטרנספורמציה זה משהו שלוקח זמן, החברה לבטח תציג הרבה מאוד רעיונות חדשים וקונספטים שונים, חלקם יהיו יותר מוצלחים וחלקם פחות- אבל זו בדיוק החוזקה של המותג הטכנולוגי הגדול הזה, העובדה שהם יכולים להרשות לעצמם קודם כל תרבותית להיות במסע הניסוי הזה על מנת לדייק את הצעדים שלהם.
לדעתי, יקח כמה שנים טובות עד שאמזון ממש תצליח למקם את עצמה בתעשיה כל כך גדולה ולהפוך ולהיות שחקנית משמעותית. חשוב להגיד שהסיכון הגדול ביותר שלה באופן פראדוקסלי הוא וואלמארט שמתחזקת וממנפת את הנכסים שלה במקביל, ואולי הסיכון הגדול ביותר של אמזון כפי שכבר אמרתי בעבר הוא שוואלמרט תהפוך יותר מהר להיות אמזון, משאמזון תהפוך להיות וואלמארט.
וישנו הימור נוסף שנכח בשנה האחרונה, גם אותו צריך לקחת בחשבון- מתוך אותם הצעדים הלא צפויים שהיא יכולה לעשות, אמזון יכולה בכל רגע נתון לרכוש עוד קמעונאי ובכך לערער את התעשייה. השמועות נסבו ב-2018 על כך שהיא רוצה לקנות את טרגט ולהפוך אותה לסוג של וול פוד מרקט, וזה יקדם אותה מאוד ליעד שלה שכן ל-Target יש כיום- 1,900 חנויות בארה”ב. מצד שני היא יכולה לרכוש את-Costco אם מהלך כזה יקרה זה ממש יהווה טלטלה בעולם המזון מהיסוד שכן קוסטקו הינה שחקנית גדולה (741 סניפים) אבל הכוח שלה הוא בכך שיש לה בסיס מנויים ענק שעומד על כמעט 100 מיליון- אותו היא תוכל לצרף לתוכנית המנויים שלה.
הנקודה הבסיסית היא, שלאמזון יש אופציות- והרבה כי היא מחזיקה עסק עם מזומנים ויכולה לעשות צעד מפתיע שאף אחד לא צפה.