חלק מהמחקר שלי עוסק בחודשים האחרונים בשמועה על כך שאמזון נכנסת לארץ, זאת מעבר לפעילויות שכבר יש לה כאן כיום בגזרת הענן, החדשנות והטכנולוגיה. ישנם הרבה דיבורים על כך שאמזון הולכת להכניס לישראל מחסנים לוגיסטים, ולפעול במה שקרוי “מחסנית מלאה”- שרשרת הפצה, שילוח, לוגיסטיקה ומכירה ישירה של מוצרים שונים מהפלטפורמה שלה לאוכלוסיה המקומית. אני רוצה ברשומה הזו לשטוח בפניכם ארבעה סיפורי מקרה שמראים לכם מה קרה כשאמזון נכנסה למדינות חדשות, כיצד זה השפיע על העסקים וכמובן גם בצד של הצרכנים.
רשימת המדינות המעודכנת בהן אמזון מפעילה מחסנים לוגיסטים :
כאמור, אני מובילה מסר הססני לגבי השמועה שאמזון תכנס לישראל- שכן בדרך כלל היא משקיעה במדינות גדולות מאוד עם פוטנציאל עסקי משמעותי, אבל מכיוון שאני לא יודעת הכל– אצטרף להימור שישנו סיכוי ובסופו של דבר אמזון כן תכנס לכאן בצורה כזו או אחרת, לכן– הפוסט הזה כל כך חשוב כי הוא יכול להסביר לכם כיצד זה נראה כשזה קורה במדינה אחרת. בחרתי בכוונה ארבעה קייסים מאוד שונים, ואעבור על הדברים המעניינים אשר ניתן להוציא מכל מדינה, בכל אחת בטיימליין קצת שונה ברמת כוח ההשפעה והאימפקט.
אמזון אוסטרליה. זו למעשה ההשקה החדשה ביותר של מדינה אליה אמזון נכנסה, החברה מיקמה את המרכז הלוגיסטי שלה ברבעון השלישי של-2017, ובמהלך-2018 היא משיקה את ה-Fulfilment Centre השני, שלא כפי שקורה בישראל, שהכל נסמך על שמועות וריכולים- הכניסה של אמזון לאוסטרליה הייתה הרבה יותר ידועה מראש ותוכננה ותוקשרה במהלך תקופה ארוכה. כמו הישראלים, ובמיוחד הקמעונאים- כניסתה של החברה לטריטוריה זו עוררה חשש מאוד גדול בקרב השחקניות המקומיות שלא ידעו אם תוכלנה להתחרות עם השחקנית המפלצתית אשר מגיחה אליהם מארה”ב. אני מזכירה לכם בראש ובראשונה את ההבדל בין ישראל לאוסטרליה, אצלנו בארצנו הקטנטונת יש סדר גודל של שמונה מיליון תושבים בעוד ששם המספרים עומדים על-26 מיליון ויותר עם יכולת התרחבות גם למדינות שכנות שמהוות פוטנציאל עצום- (סוג הסיבות שבגללן דווקא לא הגיוני שאמזון תגיע לכאן).
אמזון מאמינה שהרחבת המרכזים הלוגיסטים שלה באוסטרליה תהיה משמעותית גם בצד של הצרכנים, אבל גם בצד של הכלכלה המקומית אשר תוכל למעשה לקבל פלטפורמה עליה ניתן לייצר עבודות חדשות ולעזור לעסקים קטנים וביינוניים לבנות את עצמם באמצעות מכירה ב-Amazon.com, ובשימוש בתוכנית שלה FBA, שירותי הלוגיסטיקה והשילוח המאפשרים לכל חברה בכל גודל להתפתח במהירות ולהפיץ את עצמה לקהל מאוד רחב בכל המדינה. המרכז הלוגיסטי השני יתחיל לעבוד עוד השנה, ואמזון רוצה להשיק יחד איתו את שירותי ה-Prime שלה, לכן עושה רושם שהיא מכוונת בשוק זה לבנות הצעת ערך מקיפה בדומה למה שקיים בארה”ב.
חשוב להגיד, בניתוח של האיום מול הפוטנציאל בכניסה של אמזון לשווקים חדשים, עושה רושם שהאיום הגדול והסכנה המשמעותית מופנית בעיקר לשחקנים הגדולים, שמנים ומסורתיים אשר מתקשים לעשות את השיפט ולעבור ולעבוד בתפיסה של המרחב הדיגיטלי- שמשפיע על הדרך בה אנחנו עושים דברים גם במימד הביזניס וכמובן גם בצד הצרכני. אבל מכיוון אחר קריטי לאבחן ולהבין שכניסה של פלטפורמה כמו אמזון למדינה חדשה פותחת קרקע מדהימה עבור עסקים קטנים ובינונים, ובאותה נשימה כל עסק (גם גדול) אשר מוכן לשנות את נקודת המבט שלו יכול להרוויח מכניסה של חברה כזו למדינה- ולעצב מחדש את “מערכת ההפעלה” שכן הפלטפורמה האמזונית מאפשרת לעסקים לבנות את עצמם מבחינה : שיווקית, עסקית, לוגיסטית ועוד ! כשאנחנו מסתכלים על מספר העסקים הקטנים הקיימים בישראל, ישנו מצב שהסיכוי גובר על הסיכון שכן נפתחת פה הזדמנות מדהימה לבנית תשתית שיש בה דמוקרטיזציה ותחרות אמיתית בין גדולים לקטנים.
עוד נקודה קריטית לציין, בדיבורים על כך שאמזון נכנסת בתפיסה של “מחסנית מלאה”- ישנו באג שכולם צריכים להכיר אותו, שכן עד כה החברה נמצאת באופן מלא כולל אמזון פרש (עולם מוצרי המזון והצריכה) בסה”כ במספר מקומות מצומצם בעולם (הפירוט מצורף בצילום מסך מעל פסקה זו), ואפילו- בארה”ב זה לא שירות שניתן באופן מלא לכל המדינות, לי אישית קשה להבין למה לחברה כזו להשקיע בעולם זה דווקא בישראל, אבל שוב- ברוח הדברים שדיברתי עליהם קודם לכן, אני יותר לא יודעת מכן- ומוכנה לצאת לאקספלורציה לגבי מצב בו אמזון נכנסת בצורה מלאה לישראל.
אמזון ברזיל. אחד הגישושים החדשים שצפים על פני השטח, הינה כניסה אפשרית של מודל- Full Stack לברזיל, אמזון נפגשה עם יצרנים שונים ובחנה איתה אפשרות לפעול בתוך המדינה, הידיעות הללו צפו בתקשורת במרץ האחרון. הרקע של אמזון בברזיל מתחיל ב-2012, אז אמזון מכרה בעיקר את המוצרים שאנחנו כישראלים חשופים להם כיום, ספרים וגאדג’טים- היא התחילה למכור אלקטרוניקה ומכשירי חשמל משחקנים צד שלישי באוקטובר- 2017, אבל הדיווחים שמגיעים עכשיו מדברים על כך שהיא הולכת צעד אחד נוסף, כפי שתיארתי לכם באוסטרליה- להכנס בצורה רחבה יותר עם יכולות של לוגיסטיקה, שילוח ותפעול (המהות של כל ההבדל)- צריך להבין את הפוטנציאל העצום שקיים בברזיל מבחינה עסקית, מדובר במדינה עם למעלה מ-200 מיליון איש.
ברזיל מהווה את השוק הגדול ביותר מבחינה כלכלית באמריקה הלטינית, מה שהופך את הרעיון למאוד “מגרה” מבחינת אמזון אשר מצהירה בדוחות השנתיים שלה שזה סוג השווקים שמעניינים אותה-Link. בשביל שהיא תוכל להכנס, היא צריכה לעשות חישוב מסלול ולעצב את הכניסה שלה בשיתוף עם שחקנים מקומיים חזקים כמן-MercadoLibre,Cnova Brazil, ו- B2W Digital- דוגמא מעניינת לכניסה של ענקית הטכנולוגיה לטריטוריה חדשה מתוך תפיסה של שותפות עם השחקניות המקומיות.
הצרכנים הברזילאים הם צרכני מחיר, ומחפשי הזדמנויות כלכליות אטרקטיביות, אם אמזון תהיה תחרותית כמו שהיא יודעת להיות-ותנסח אסטרטגיה של רווחים נמוכים במקומות אחרים- היא יכולה להתכתב עם השוק הזה ולקצור בו הצלחות. מדובר במהלך דרמטי עבור החברה שכן זהו שוק גדול שיכול לעזור לה לבסס את אמזון פריים (אשר מראה סימני החלשות בארה”ב ובמקומות אחרים בהם הוא קיים) שוק שונה יכול להוות מקפצה משמעותית של צמיחה וגדילה גלובאלית כפי שאמזון סימנה לעצמה. חשוב לחדד משהו לגבי השוק הצרכני הברזיאלי ששונה במהותו מהשוק הישראלי, מדובר על צרכנים שמחפשים- No Brand, משחק המחיר משמעותי מאוד ויוצר הטייה והעדפה ברורה, אלו בדיוק סוג השווקים אליהם אמזון כחברה מכוונת (גרמניה למשל נמצאת ממש תחת אותה קטגוריה צרכנית).
סוג הדברים שגורמים לאמזון להכנס למדינה חדשה : (לקוח מהדוחו”ת השנתיים של החברה).
אמזון אנגליה, או יותר נכון להגיד-לונדון. אמזון נמצאת באנגליה כבר הרבה שנים, לפני כשנתיים היא הרחיבה את השירותים שלה והכניסה את עולם מוצרי הצריכה כחלק מהצעת הערך שלה- השוק האנגלי מתאים מאוד לתפיסה האמזונית, מדובר במגרש משחקים בין המתקדמים ביותר בכל הקשור לקניה און ליין, ובמיוחד בעולם של מוצרי צריכה ומזון. לפני כמה חודשים אמזון השיקה באנגליה את התשתית שלה לעולם העסקים, תשתית שקיימת בארה”ב משנת- 2000- ומאז, היא מתפתחת כל הזמן, זו למעשה ה-Infrastructure אשר מאפשר לכל עסק לנהל את עצמו על הפלטפורמה האמזונית- כיום יותר מחמישים אחוז מכל המכירות של אמזון במרקטפלייס שלה- מגיעות מסלרים צד שלישי, עכשיו היא התרחבה גם לאנגליה ופתחה עולם חדש לעסקים קטנים ובינוניים- החברה דיוחה שכשמונה חודשים אחרי ההשקה שלה בלבד וכבר- 90,000 חברות התחילו לעבוד.
מדובר ב-One Stop Shop המאפשר לעסקים לעשות את האופרציה על גבי אמזון, ובשל העובדה שהשוק האנגלי כל כך מוטה לאון ליין- זו הזדמנות מדהימה לSmall & Big Businesses שרוצים לבנות את עצמם. ההערכות הן ששוק ה-B2B2C באון ליין באנגליה עומד על שווי של 100 מיליארד דולר- לא פלא אם כך שאמזון מתרחבת לדומיין הזה בטרטוריה האנגלית. כפי שאמרתי בצד הצרכני היא פועלת באופן מלא עבור השוק האנגלי אשר יכולים להזמין “מחסנית מלאה” של כל המוצרים, אני מכירה אנשים שגרים בלונדון ומבצעים את כל הרכישות שלהם (או את הרוב המכריע ) בפלטפורמה האמזונית.
בפיתוח של הזירה לעסקים, אמזון מגנישה את עצמה לסוחרים שונים, מטרידרים אשר עובדים לבד ועד לארגוני אנטרפרייז גדולים, כל חברה יכולה להשתמש בפלטפורמה ולצמוח על גביה. במקרה הזה אנחנו רואים כיצד נוכחות של אמזון יכולה לעזור לעסקים להתפתח, ולא כפי שאנחנו שומעים מכל כיוון על הסכנות הגדולות- צריך לדעת להיות חכמים ולהסתכל מתוך הסיכונים גם על ההזדמנויות.
הסיבות שבגללן אמזון מחליטה לא להכנס למדינה חדשה : (לקוח מהדוחות השנתיים של החברה).
אמזון סינגפור. ביולי 2017 אמזון השיקה את-Amazon Prime, תוכנית המנויים שלה- ומהר מאוד היא לא יכלה לעמוד בכלל בקצב הביקושים. שעות בודדות אחרי ההשקה האתר פשוט נפל וקרס מכמות הצרכנים שרצו להרשם- אי היכולת של אמזון לצפות את כמות המשתמשים גרמה לה לשנמך בצורה משמעותית את היכולת שלה לספק שירות יוצא מן הכלל, והיא לא הצליחה להדביק את הביקושים הגדולים. השוק הסינגפורי דורש ממנה הרבה והיא בנתה עבורו מחסן לוגיסטי של מעל ל-100,000 מטר המחסן הגדול ביותר של-Prime מכל המדינות בהן היא פעילה.
חשוב להגיד שישנו הבדל משמעותי בניהול המחסן הסינגפורי מול המחסנים בארה”ב, אם באמריקה הלוגסטיקה והתפעול של ה-Warehouses נתמכים ברובטיקה שעוזרת ללקט במהירות וחוסכת זמן, ובכך מצליחה להגיע אל הצרכנים הרבה יותר מהר, שכן המחסנים בסינגפור נשענים על כוח אדם אנושי שעושים את הכל בשרשרת מליקוט, אריזה, מיקום המוצרים ומשלוח.
אני חושבת שהקייס הזה מדגים פחות או יותר מה יכול לקרות בשוק הישראלי במידה ואמזון אכן תכנס לכאן- זו גם הדוגמא הקרובה ביותר לאיפיון של ישראל שכן סינגפור היא מדינה קטנה שמונה בסה”כ חמישה מיליון תושבים, בהבדל גדול סינגפור נחשבת למקום עם מעמד חשוב בכלכלה העולמית, והתוצר הלאומי לנפש בה מעמיד אותה לצד מדינות המערב העשירות. בנוסף, חשוב להבין שהיא יושבת במרכז אסיה ללא ספק מהווה קפיצה למקום משמעותי וענק ברמת הפוטנציאל האמזוני. גם כאן יש נקודות השקה, שכן ישראל יכולה להוות נקודת קפיצה למזרח התיכון (במידה ונשכיל להשלים עם הצד השני), ובנוסף יכולה להוות לינק מבחינת מסלול הטיסה אל מדינות המזרח הרחוק.
זו הייתה סריקה של ארבע מדינות בהן אמזון פעילה שאין בארה”ב, על מנת שנוכל ללמוד מסוג הדברים שמעצבים את כניסתה, הישארותה והיכולת שלה לייצר ערך גם בצד של העסקים וכמובן בפרספקטיבה הצרכנית. אמשיך לעדכן אתכם בדברים מעניינים שנסבים סביב השאלה הזו- מה קורה כשאמזון מגיעה למדינה חדשה וכיצד היא משתנה כמו גם משנה את הסביבה החדשה.
למי שרוצה העמקה על העולם של אמזון מוזמן לפנות אלי וליזום דיון אוף לייני- או הרצאת איכות ועומק בנושא על מנת להבין טוב יותר את אחד הגופים שמשפיעים בשנים האחרונות הכי הרבה על הכלכלה באופן רחב ורובסטי.