ג’ף בזוס הפיץ בתחילת מאי את מכתב המשקיעים שלו, מסורת של החברה לאורך שנים. לקחתי את הדברים העיקריים והבאתי אותם לכאן, שיהוו עבורכם ככלי עבודה המציג כיצד בונים חברה גדולה ומצליחה. בתוך החומר גם קיימת התייחסות (מטעמי) להשלכות של אמזון וכניסתה “הרועשת” לישראל.
בעשרים וחמש שנים בלבד, אמזון הפכה להיות לאחת החברות הצומחות ביותר והמתפתחות בכל העולם, חברה ציבורית אשר משקפת דרך הדוחות הכספים שלה את היכולת להפוך למעצמה חובקת עולם. המסע שלה להיות דומיננטית כפי שהיא כיום, הינו מיוחד ואפשר ללמוד ממנו המון. היא התחילה כחנות ספרים אינטרנטית (כי ג’ף אומר שזה היה הדבר הקל ביותר לחשוב עליו למכירה באון ליין), ובמהלך השנים התפתחה לחנות ענקית, סופרמרקט שמוכר בערך-הכל. בנוסף היא הפכה ל”פאוור- האווס” של מכירת גאדג’טים שונים דיגיטלים ומכתיבה את הדרך לעולם המחובר.
אמזון עובדת בתחומים שונים, כגוף שעוסק בחומרה, אבל גם בתוכנה עם שירותי AWS, אשר הפכו לדרייבר מרכזי בתוך העסק שלה. הפאונדר, ג’ף בזוס כותב מכתב למשקיעים בכל שנה, וכשקוראים בין השורות זה יכול להוות ככלי עבודה לרעיונות עבור מחזיקי העניין השונים וגם עבור עסקים, זאת על מנת להבין לאן צועדת אמזון בעתיד שלה. לקחתי מספר דברים מרכזיים מהמכתב והכנסתי אותם לכאן ביחד, כמו גם הוספתי עבורכם את הקובץ המקורי המלא בתחתית הרשומה.
אובססיית לקוח זה נהדר, אבל לא מספיק. בזוס הרבה פעמים מדגיש כי אמזון פועלת באובבסיית לקוח, לא באובססיית המתחרה. זה הוביל את הפוקוס של אמזון לאורך שנים, תחת ההבנה שאמזון תמיד תהיה מחויבת להשיג את המחיר הטוב ביותר, חווית לקוח נהדרת ולדאוג להביא אל האנשים את מה שהם הזמינו כמה שיותר מהר. עדיין, המכתב הנוכחי שמסכם את 2018 מדגיש כי באמזון חושבים שאובססיית לקוח לבדה אינה מספיקה. “The biggest needle movers will be things that customers don’t know to ask for”… הדגש מושם על כך שהשינוי הגדול ביותר עבור צרכנים, יהיה מהמקומות של דברים שהם אפילו לא יודעים שהם צריכים. בזוס חושב שצריך להשקיע במקומות הללו, והפילוסופיה הזו הובילה אותו לפתח מכשירים כמו אלקסה.
לייצר מוניטיזציה פנימית, זו הפרקטיקה הטובה ביותר והמתכון להצלחה. שירותי הענק של אמזון AWS, התחילו כשירותי ענן פנימים וכפרויקט שאמזון ניסתה להבין ברמה הפנימית מה היא יכולה להשיג מכך וכיצד אפשר לעשות אופטימיזציה. כיום, מדובר באחד העסקים הגדולים של החברה ויש אומרים שזו “הפרה החולבת” האמיתית, זה מאפשר לאמזון לקחת סיכונים מאוד גדולים ולפעול ברווחים קטנים בעסקי הקמעונאות על מנת שתוכל להתפתח. התהליך הזה של בחינת הנכסים הפנימיים, וקסטומיזציה שלהם למוצרים שניתן למכור החוצה הפך לשיטה.
בינה מלאכותית, ו-Machine Learning מהוות משהו מרכזי שישפיע על הצמיחה של אמזון. במכתב המשקיעים של 2018, בזוס כותב שיכולות טכנולוגיות מתקדמות של החברה עוזרות להוריד את מאסת העבודה והמורכבות שלה, ויוצרות למעשה אפשרות לבניית מודלים שונים על תשתית AWS ככלי אשר מאפשר לעשות הרבה יותר זאת באמצעות בינה מלאכותית.
אמזון רוצה שתדעו על שירותי הלוגיסטיקה שלה, ועל המרקטפלייס. אחד מהדברים המרכזיים אותו ג’ף מחדד במכתב, ואף זו הכותרת של הפוסט מדברת על כך- בזוס מתעכב סביב העובדה שמוכרים צד שלישי מהווים כיום את אחד העסקים החשובים ביותר והצומחים של החברה. גם כניסת אמזון לישראל קשורה בכך, הפוקוס של העסק הוא בגידול היכולת של מכירה של סוחרים על גבי הפלטפורמה ועל ידי כך פיתוח העסק הקמעונאי של אמזון.
אמזון רוצה שסוחרים ידעו משירותי המרקטפלייס שלה, וגם משירותי הלוגיסטיקה FBA, התוכנית הזו מאפשרת לסוחרים צד שלישי למכור מוצרים דרך פלטפורמת אמזון ובתמורה היא זאת שתדאג לאחסן, לשנע ולהביא אל הלקוח זאת מול תשלום נוסף. העסק הזה, מתחיל להיות משמעותי מאוד עבור אמזון, בזוס מדגיש את חשיבות המכירות של סוחרים צד שלישי על הפלטפורמה אשר גדלו מ3 אחוז ב1999 והגיעו ל58 אחוז בסוף 2018. הדגש בנקודה זו מושם על כך שהכניסה של אמזון לישראל מתמקדת בדיוק בציר זה, אמזון רוצה שיהיו כמה שיותר סוחרים על גבי הפלטפורמה שלה, חשוב רק להדגיש ולציין כי היא לא מפעילה בשלב הראשון שירותי FBA בישראל, ועל פי דעתי גם לא תעשה זאת בעתיד !
אין באמת מכתב משקיעים של אמזון, ללא התייחסות לצד התרבותי, התפתחותי וניהול של החברה, במכתבו כותב ג’ף בזוס שנושא הכישלונות צריך להפוך לדרך חיים עבור חברות, ובמיוחד אמזון צריכות לאמץ את הרעיון ואף לעשות לו סקיילינג. הטלפון של אמזון “פייר פון” היה כישלון, כישלון מוחץ והפך להיות גם לסוג של פאנץ’ ליין לאורך השנים כשרוצים להראות דוגמא טובה לכישלון בסיליקון ואלי. אבל הסיכון שעמד מאחורי המיזם הזה, היה הסיכוי לבניית עולם הרמקולים המחוברים, והEcho הפך להיות להצלחה מסחררת. לאורך השנים מתברר כי ההצלחות הגדולות יושבות על הכישלונות הגדולים ביותר, וגם עולות עליהם. אבל על מנת שתוכלו לעשות זאת אתם צריכים לחשוב בתפיסה שאינה לינארית, ולהיות סקרנים לאורך הדרך ביכולת שלכם להבין תהליכי כישלון, שבונים את הסיכוי לתשתית של הצלחה.
במכתבו ב-2017, אמר ג’ף בזוס- אנחנו תמיד נהיה חברה שהיא Day One, תמיד נהיה חברת היום הראשון, בזוס מזכיר לכולם את מכתבו המקורי מ1997 שמדגיש שהחברה הגיעה למה שהיא היום, ועל מנת שתוכל באמת להתפתח כמו שהיא התפתחה צריך להיות תמיד במוד של “היום הראשון”, במוד של התחלות, במוד של חקירה וסקרנות וזאת למרות שאתם חברה גדולה ומותג מצליח. צירפתי עבורכם כפי שהבטחתי את המסמך המלא המקורי :