כראוי להשקת הבלוג החדש על אמזון, משמעותי עבורי לפתוח בסקירת מעמיקה ופרדיקציה לכך שאמזון יכולה להפוך ולהיות לחברה הראשונה בעולם- בשווי שוק של טריליון דולר, וזאת במהלך- 2017 או בתחילת 2018.
הפוסט מבוסס מצגת נהדרת אליה נחשפתי בכנס של הביזניס אינסיידר בסוף 2016, את הקובץ המקורי צירפתי לתחתית הרשומה, ואדאג לחלץ את הדברים העיקריים לכאן.
אמזון הינה הסוס הרביעי- מארבעת ענקיות הטכנולוגיה וחברות הדיגיטל בעולם :פייסבוק, גוגל, אפל ו-כמובן Amazon. החברה הונפקה בבורסה בשנת- 1997 וכפי הנראה כל מי שלא השקיע בה אז, עשה טעות גדולה שכן זו אחת המניות המעניינות ביותר, אשר מייצרת ביצועים וצמיחה לאורך השנים מאז. בשקף שמעל פסקה זו, תוכלו להחשף למה שקרה לאמזון לאורך השנים, כמו גם ההשקות אותן השיקה לאורך ציר הזמן : אמזון פריים, אמזון שירותי ענן ב-2006 ועוד.
ההימורים של אמזון במרחבים חדשים הצליחו עבורה מאוד– ומגדירים את הסיבה לכך שהיא יכולה להפוך עוד השנה לחברה בשווי השוק שיעמוד על טריליון דולר בפעם הראשונה בעולם. הסיבה שאמזון מצליחה הינה מבוססת גורם משמעותי- לקיחת סיכונים וצעדים נועזים, ההחלטות הללו כללו בעבר את עולם הענן AWS, מרקטפלייס של מכירות וכמובן-Amazon Prime. אלו החלטות שבעבר היו נראות תמוהות ולא טריוויאליות, ובפועל גרמו לכך שהחברה רק תצמח ותשגשג, ג’ף בזוס אומר שבאמזון ממש לא מפחדים ללכת ולחפש גם את המרחב הרביעי לטובת הרחבת ומתיחת החברה.
לאמזון יש יציבות מדהימה בצמיחה בשלושת הפילרים בהם היא משחקת– הצמיחה האורגנית שלה ב-24 הרבעונים האחרונים הביאה להזנקה עסקית שעומדת על- 20 אחוז.
ועל פי כל ההערכות ישנה כרגע הזדמנות לאקסלרציה נוספת, שכן ישנו חוק כלכלי של 10 אחוז, אנחנו-20 שנים לאחר ההתפתחות של זירת האון ליין וזירת הסחר הדיגיטלית עומדת רק על-10 אחוז או אולי לשם דיוק 11 מהקמעונאות אשר עובר באון ליין, זה אומר שיש עדיין מרחב של-89 אחוז שאינם מתרחשים באון ליין וזו הזדמנות מדהימה, מדובר על שוק של טריליונים שעדיין רחוק מאוד מהמיצוי שלו.
חשוב גם להבין שיש עכשיו אקסלרציה אל עבר האון ליין– של מספר קמעונאיות רב, וזאת בשל אוסף סיבות שונות : החדירה של המובייל, השיפט שצרכנים עוברים, העובדה שטכנולוגיה הופכת לפקטור שמשפיע על החיים שלנו זה לוקח הרבה זמן, אבל הגענו לנקודה בה באמת אפשר לבנות ולעשות אקסלרציה לרעיון- כמו גם, השיטות השתכללו יש תפיסות הרבה יותר מעודכנות של משלוחים מהירים.
ואיקומרס כמו שכולם יודעים זה אמזון, ובערך כל השאר.
לאמזון יש דומיננטיות גדולה מאוד במגרש האיקומרס, ואחת הסיבות המרכזיות לכך הינה אמזון פריים. ההערכות הן שישנם כיום 100 מיליון לקוחות של אמזון פריים בכל העולם, וכשישים מיליון בארה”ב (מזכירה לכם שארה”ב מונה כ-320 מיליון תושבים ולכן, 60 מיליון מתוכם זה ממש מספר לא מבוטל)- בארה”ב אמזון הכפילה את החדירה שלה, לפני כשלוש שנים היו לה רק כ-15 מיליון מנויי פריים.
אבל מה שחשוב לראות הינו השקף שנמצא מעל לפסקה זו : כשצרכנים הופכים להיות לצרכני פריים מוגדרת מחדש מערכת יחסים. כשצרכנים נהיים מנויים של אמזון פריים- הם מוציאים יותר כסף , והם עושים זאת בתכיפות יותר גדולה, וגם רמת שביעות הרצון שלהם גדלה מאוד- ככל שעובר הזמן, בכל שנה מנוי פריים נהיים יותר נאמנים לפלטפורמה ולמותג, והם מוציאים יותר- אמזון למעשה בנו מכונת נאמנות מדהימה.
לתוך העולם של אמזון פריים– החברה המציאה שירותים סביב משלוחים וזירוז של משלוחים, ועל פי מחקרים שנערכו במהלך שנים- לפני ארבע שנים- 43 אחוז מהצרכנים אמרו שהם מוכנים לשלם על משלוח מהיר יותר, כיום זו הצפיה של יותר מ-60 אחוז. מה שקרה בפועל הוא שאמזון שינתה את הדרך בה אנחנו כצרכנים חושבים, את ההתנהגות שלנו כמו גם הציפיות, שכן כיום- זו הצפיה של הצרכנים שדברים יגיעו הרבה יותר מהר בטווחים של יום, יומיים- שעה, שעתיים.
הצד של הענן באמזון הינו גם תחום מעניין מאוד– וזה, עדיין נמצא בשלבים מאוד מוקדמים, חשוב להבין שגם כאן ישנו מרחב התרחבות ואקסלרציה מדהים, כיום פחות מחמישים אחוז מהעסקים חושבים להשתמש, או מתכננים להשתמש, או משתמשים בשירותי ענן. ואלו שמשתמשים בשירותי ענן עושים זאת רק בשנים האחרונות (שלוש פחות או יותר). ולכן- הפוטנציאל בשירותי ענן עצום !
ודי ברור מהמספרים שמי ששולטת בענן הינה אמזון.
שירותי הענן של אמזון AWS- זו ללא ספק הצלחה גדולה, מדובר בעסק של-12 מיליארד דולר, שיש בו מרווחים של 25 אחוז, מה שאומר שהפוטנמיאל והמציאות בפועל סובבת סביב- הרבה מאוד כסף, הרבה מאוד מזומן שרץ במערכת של אמזון ומאפשר לה להשקיע בדברים רבים.
אז, אם תקחו את עסק הקמעונאות של אמזון שימשיך לצמוח בחמש השנים הקרובות בכעשרים אחוז, ואת שירותי הענן שימשיכו לגדול שנה אחר שנה בארבעים אחוז, כך מגיעים למעשה לחברה בשווי שוק של טריליון דולר. ובנקודה זו אנחנו מדברים רק על ה-Core Businesses של אמזון.
אבל, אמזון עסוקה מאוד גם במרחבים חדשים שאינם קשורים ללב העסק, ומוכנה להשקיע בהם הרבה מאוד, למעשה- את כל הרווחים של החברה היא משקיעה לאורך שנים בבניית אותם מרכזי פעילות חדשים עליהם היא מוכנה לקחת סיכונים גדולים מאוד. מהמסר של ג’ף בזוס למשקעים ניתן להבין את הפילוסופיה של האיש (על המכתב הספציפי הזה אכתוב פוסט ממוקד ועשיר).
מה יכולים להיות המרחבים שאמזון תהמר עליהם ?– הכיוונים בהם אמזון יכולה להשקיע בחמש השנים הקרובות הינם : עולם התשלומים, לוגיסטיקה, מוצרי צריכה יומיומיים, בידור, בינה מלאכותית וVR- זיהוי קולי כמו החדשנות שלה אמזון Echo, אלקסה.
אחד המרחבים המעניינים בהם אמזון יכולה להשקיע הינו– כל האזור של שילוח, לוגיסטיקה ותפעול, ההערכות של האנליסטים הן שאמזון תעשה בעולם של לוגיסטיקה מה שהיא עשתה בעולם של ענן.
בכל מה שקשור לשילוח ולוגיסטיקה– אמזון תסגור את הפער בשנים הקרובות מול שחקניות גדולות כמו פדקס ו-UPS, עד כה סרבו בחברה לאמר שהיא נכנסים לעולם השילוח והלוגיסטיקה כשירות לאחרים, אבל זה מתחיל להיות כמעט בלתי נמנע שהם יקחו את היכולות שלהם ויהפכו אותן לשירות עבור אחרים ובכך יגדירו מרחב פעילות ענקי אשר מסתמך על התשתית שנבנת.
מרחב נוסף הינו עולם מוצרי הצריכה– שוק עם פוטנציאל מדהים, 700 מיליארד דולר בארה”ב בלבד, כשבסה”כ שני אחוז מהם מתרחשים און ליין- אוקינוס גדול וכחול שמאפשר לאמזון להגדיר מרחב עסקי חדש ומשמעותי עם אימפקט. אין ספק שבמקרה הזה יכולות הלוגיסטיקה של אמזון משחקות היטב לידייה ועוזרות לה להיות שחקנית טבעית למרחב זה. וחשוב לזכור, שלאמזון יש הרבה מאוד כסף מזומן ויכולות משמעותיות בהשקעה בנסיינות וזאת לטובת בחינת הדרך הנכונה לתקוף כזה מרחב.
פרסום און ליין– מהווה גם הוא מרחב, (עליו ארחיב בבלוג זה הרבה)- ההערכות הן שאמזון עושה מפרסום און ליין כיום כמיליארד דולר בשנה, וזאת רק מפרסום מאוד בסיסי של מודעות ממומנות באתר.
וגם בידור יכול להוות מבחינת אמזון מרחב השקעה חכם– שכן בזוס אומר בצורה חכמה מאוד- When We Win the Golden Globe- it helps us to sell More Shoes. יש צרכנים שנכנסים לאמזון פריים בגלל הבידור ופאנל זה יכול “לשמן” את כל המערכת האיקומרסית שלהם.
תחשבו על כך כי זה מגדיר שאנחנו זזים מפריים טיים- לאמזון טיים, ובנקודה זו מדובר על סיכון גדול מאוד שישפיא בפועל על כמה מהשחקניות המסורתיות בעולם הבידור, מה שמגדיר מחדש את עולם הפרסום וההתרחשות האמיתית שלו.
והמרחב האחרון– בינה מלאכותית ו-Voice Recognition, על פי מחקרים שנערכו-26 אחוז מהאנשים שמחזיקים את המכשירים של אמזון (אלקסה) רוכשים יותר מAmazon באמצעות המכשיר. מדובר ממש בסוס טרואני של אמזון בבית אשר משפיע על ההתנהגות הצרכנית ויכול להוות את המרחב המשמעותי שלה לשנים הבאות.
אמזון מצליחה לנצח בקמעונאות דיגיטלית, החברה כפי הנראה המציאה את עולם הענן ומצליחה לנצח גם שם, שני המרחבים הללו לבד יכולים אולי להביא את אמזון להפוך לביזניס בשווי טריליון דולר. יש מצב שאין חאמזון רק מרחב אחד רביעי בו היא עובדת ועליו היא משקיעה את המאמצחם כי כפי הנראה ישנם כמה אזורי השקעה- וצריך להיות במיוחד עירניים לכל מה שקשור ב : לוגיסטיקה עבור עסקים, מוצרי צריכה בסיסים, בידור ועולם של מכשירים מחוברים מבוססי בינה מלאכותית כמו אלקסה.